Gazi Üniversitesi tarafından Öğretim Üyesi Yetiştirme Programındaki (ÖYP) gelişmelerle ilgili olarak bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber, ÖYP Kurum Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uslan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Türker, Genel Sekreter Dr. Savaş Bayındır, ÖYP Birim Koordinatörü Prof. Dr. Suna Ağıldere ve araştırma görevlileri katıldı.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uslan, Gazi Üniversitesi’nde ÖYP kapsamında 366 araştırma görevlisi olduğunu hatırlatarak, bunların 192’sinin 2011, 174’ünün ise 2012 yılında göreve başladığını söyledi. ÖYP’li 366 araştırma görevlisinin 181’inin 33. madde, 185’inin ise 35. madde kapsamında görev yaptığını ifade eden Uslan, 2013 Bahar Dönemi için Gazi Üniversitesi’ne 511 araştırma görevlisi tahsisi yapıldığını belirtti. Uslan, ÖYP kapsamında Gazi Üniversitesi’ne gelen araştırma görevlilerinin 74’ünün İktisadi ve İdari Bilimler, 73’ünün de Gazi Eğitim Fakültesinde görev yaptığını dile getirdi.

ÖYP Kurum Koordinatörlüğü kuruldu

Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde ÖYP’li 75 araştırma görevlisinin görev yaptığını anlatan Uslan, bu açıdan enstitüler arasında Sosyal Bilimler Enstitüsünün ilk sırada yer aldığını ifade etti. ÖYP konusunda birçok yeni çalışma gerçekleştirdiklerini vurgulayan Uslan, ÖYP ile ilgili yaşanan sıkıntıların çözüme kavuşturulması amacıyla 2012 Eylül’ünde Gazi Üniversitesi ÖYP Kurum Koordinatörlüğünü kurduklarını söyledi. Uslan, ayrıca hazırlamış oldukları Gazi Üniversitesi ÖYP Yönergesi’nin de Senato’dan geçtiğini söyledi.

Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın ardından konuşma yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber de, YÖK Başkan Vekili Şaban H. Çalış’ın toplantıya katılmasının YÖK’ün Gazi Üniversitesi’ne verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirtti.

“Milletin önünü açan bir proje”

Büyükberber, “ÖYP’li olarak Gazi Üniversitesi’nde bulunmak bir ayrıcalıktır.” dedi. ÖYP’yi “Milletin önünü açan bir proje” olarak niteleyen Büyükberber, bu projeye Devlet tarafından büyük önem verildiğini vurguladı. Büyükberber, üniversitelerin görevinin fakülte ve yüksekokul açmak ile lisans düzeyinde öğrenciler yetiştirmekten ibaret olmadığını vurgulayarak, “Üniversitelerin görevi akademisyen yetiştirmektir. Yüksek lisanslı, doktoralı insanlar yetiştirmektir.” diye konuştu.

Büyükberber, “YÖK’e ve ÖYP kapsamında Gazi Üniversitesi’ni tercih eden sizlere minnettarım. Sizlerin sorununu çözmek konusunda her zaman sizlerin yanında olacağız.” diyerek konuşmasına son verdi.

“Herkes en iyisini yapmak zorunda”

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış ise konuşmasında araştırma görevlilerine seslenerek, “Sizlerin üstün nitelikli, kaliteli, akademisyenliği özümsemiş öğretim elemanları olmanızı bekliyoruz.” dedi.

Herkesin bilim adına, kendi adına ve insanlık adına en iyisini yapmak zorunda olduğunu ifade eden Çalış, “Türkiye’yi yükseköğretim alanında uluslararası bağlamda bir cazibe merkezi haline getirmek istiyorsak, sizlerin sisteme yüksek bir donanımla katılması gerekiyor.” diye konuştu.

Sistem genişleyecek

Önümüzdeki dönemde sistemi daha fazla araştırma görevlisini kapsayacak şekilde inşa etmeye çalışacaklarını söyleyen Çalış, ÖYP kapsamında görev yapanlara sınavsız yüksek lisans ve doktora araştırma faaliyetleri için maddi destekle, yurtdışı olanakları gibi istisnalar tanıdıklarını belirtti.

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. YÖK Başkan Vekili Şaban H. Çalış, öğretim elemanlarının ÖYP ile ilgili sorularını yanıtladı.

Toplantı, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Büyükberber tarafından YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban H. Çalış’a plaket verilmesiyle sona erdi.